whiskymarinerad tjälknöl

6 pers.1.5 kg älgstek..2 dl whisky. 8 dl vatten. 1msk socker 1 dl salt. 1 tsk grovmalen svartpeppar.. 1krm chilipulver.2 krm senapsfrön. 1 lagerblad..lägg in den frysta steken i ugn på 75 grader.låt steken stå i ugn i cirka 8 timmar, eller tills innetempraturen är cirka65 grader.det går bra att sticka in tempen i steken efter cirka 2 timmar.blanda sedan lagen som steken skamarineras i. låt den koka upp o sedan kallna. närköttet är klart lägger du steken i lagen,låt stå i kylskåpet i cirka 4 timmar........tjälknöl kom till genom ett mistag men blev snabbt populärt i jägarhemmen.med whisky i marinaden får du en riktig högklassig stek.

håll dig frisk

En jägare är rädd om sin hund! Den lever oftast ett sunt liv med mycke motion, stimulerande arbete o naturligtvis massor av uppmuntran o härlig gemenskap med husse eller matte. då mår man bra o håller sig frisk

norrlänsk drink

Screwdriver
* 17 cl Vodka
* 1 st Apelsinklyfta
* Häll vodkan i halsen och titta på apelsinklyftan

en liten historia

En blond kvinna kommer farande som ett skott i sin nya fina sportbil och blir stoppad av en kvinnlig polis som också råkar vara blond.
- Kan jag få se körkortet? säger den kvinnliga polisen.
Blondinen börjar frenetiskt riva igenom hela handväskan, och blir mer och mer stressad.
- Hur ser det ut, nu igen??
- Det är ju fyrkantigt och så finns det ju en bild på dig! Till slut hittar blondinen en spegel som är fyrkantigt i väskan, tittar på den och räcker över den till poliskvinnan. Den blonda kvinnliga polisen tittar på spegeln, lämnar sedan tillbaka den och säger:
- Det är ok, du kan åka, jag visste inte att du var också polis!


skadat vilt

öva skytte mer,öva så mycke ni kan, det värsta som fins är när vi skade skuter viltet,viktigt både för oss och viltet,tänk att det är bättre att hålla inne skottet en att bara kasta iväg ett skott o hoppas det träffar.M.V.H jag

recept

4 pers .800 g hjortfile. 200 g kantareller. 1 liten gul lök, hackad.1 röd paprika, strimlad. 2 dl viltfond. 3 dl grädde. 4 msk messmör.. maizena express ljus.. salt o peppar.. ev en skvätt konjak.. 1stycka åtta medaljonger av filen.2.bryn dem i smör och krydda med salt o peppar.3.stek klara i ungn cirka sex minuter i 180 grader.4.stek kantarellerna, löken o paprikan i smör. krydda med salt o peppar.5.koka upp fonden ochgrädden. red medmaizena o salt o peppar.6.smaka av med messmöret och eventuelt lite konjak. låt såsen koka cirka 5 minuter. servera med smörkokta sockerärtor o persiljestekt kulpotatis..

Utkast: Norsk Laxfilé ...

 Norsk Laxfilé, odlad, skinn- och benfri
2 st  avocado(s), mogna
2 st  limefrukt(er)
  tabasco
  salt
  svartpeppar
1. Halvera avokadon, avlägsna kärnan, gröp ur köttet med en sked. Lägg avokadoköttet i en bunke, mosa med gaffel, pressa över limejuice, krydda med salt och peppar, samt några droppar tabasco.

2. Krydda laxen och stek i varm panna med lite olja ganska hårt, men bara på ena sidan.

3. Arrangera avokadomos och lax över varma tallrikar, toppa med fiskrom. Servera.

recept.rådjurstek med madeira sky

4 pers.800 g rådjurstek. 1dl madeiravin. 2dl rödvin ,2dlviltbuljong. maizena express mörk. salt o peppar. smör att bryna i..
800 g potatis. 4 msk smör . 2dl mjölk eller grädde.2-4 vitlöksklyftor. salt o peppar....krydda bitarna runt om bryn  i smöret o stek klart iugn på 140 grader, urbenad 15 minuter bena kvar cirka 40 min.,,såsen. koka upp rödvin, madeiravin,o buljong, red av med hälften med maizena express mörk+ salt o peppar .mosen..koka potatisen, ta av vattnet hä i smör + prässad vitlök. event. grädde pluss salt o peppar

etik

När man håller istora viltsvinsjakter vil jag ha en speciell typ avhundar i såterna.grisarna skall hittas o drivas ut,inte ställas o bli kvar där hunden hittar dem, jakten skall vara effektiv o dessutom etiskt riktig. frågerna handlar om hundarna o kunskap.jag tyckerdet skall va entuffare typ av drivande hundar när man jagar med passkyttar, missupfatta inte det där med tuffare hundar nu .en hund me stordådkraft ojakt lust o tydliga drivande egenskaper,det handlar inte om att stå still o skälla(ställa grisarna) utan att få viltet att rörapå sig..sådana såthundar eller drivande hundar minskar risker när du jagar viltsvin,mindre antal hundar skadar sig .vi slipper oetiska avarter då hundar biter sig fast i o skadar friska grisar.
          tycker jad då.

stopp

ni som INTE vill läsa längre en hit,då fins det en knapp på datorn för att gå ut ur sidan,svårare är det inte.

söket

hej!! du kan börja ganska tidig ålder,gå ut i skogen med hund ,sätt dig på en sten å fika lite sen låter du hund få söka lite å komma till baks när han sökt en stund, sen låt hund söka vidare, å veta att du fins på samma ställe,kanske sökturerna blir längre å längre så han känner en trygghet att du är kvar på samma platts. sen om hund blir kvar hos dig, res på dig ,Gå en bit till,skicka i väg hund ut på sök igen. sitt o koppla av å låt hund söka på samma sätt igen..du fins där, hund vet att du fins där..prova dig fram, man vet alldrig,,trygghet o sammarbete.Good luck

recept

4.pers
800 gr innanlår,biff eller file. 3st gula hackade lökar. 3 msk smör. 800 gr tärnad fryst potatis. 2dl vispad grädde. 1msk senaps pulver. 4 msk strösocker. 4 st äggulor. smör till stekning..blanda grädden, sockret ochsenapspulvret.2. tärna köttet,stek potatisen okoka löken mjuk i smöret. 3. stek köttet snabbt i en het panna precis innan servering . krydda med salt o peppar. 4.lägg upp på talriken o fördela potatis, kött,lök.senappsgrädde samt en äggula..njut sen

vild tigerbiff

recept.Innanlår av vilt,älg,dov eller rådjur
(150-200 g per person) 1dlcre`me fraiche 2tskdijonsenap  rivetcitronskal +droppar citronsaft riktigt finhackad rödlök fint skuren gräslök .flingsalt o svartpeppar.köttet noga puttsat innan de mals två gånger på den finaste skivan. vispa creme fraichen luftig innan du rör ner senapen försigtigt ,lite rasp av citronskal  o  par droppar citron. forma biffar o lägg upp med löjrom olök o creme fraichen, flingsalt o svartpeppar på bordet.  ta en kall öl till.. njut

litet recept

Ta en älgfile,skär en skåra i den,går bra med en annan file å.skär så pass djupt att du får i fyllning i den.ta mjuk ost tillexempel peppar ost +vitlöksost och fyll file;n me.ta salt o alraundkrydda å krydda utanpå köttet,snoomkring köttet med nät om du har(håller ihop bättre .lägg på plåt i ungnen,ta ut den när den är klar.margarinet som du la runt i klickar i panna har även smält ihop med skyn från köttet,gör såsen av den skyn,prova gärna med vildsvinskött å.gör klyfftpotatis eller hasselbackar till,sen är det bara att njuta

Ett fint hundarbete

Video:


spårning

hej igen, vi säger att en passkytt har skadat ett djur(felskutit).tala om i radion att den ej skall gå efter å titta(förbjudet)när du kommer fram till skytten skall du ha alla uppgifter,vad för slaks djur,vad han tror han har träffat på djuret ,höll han långt fram eller bak på djuret,hur långt håll, om han är osäker eller om han är säker på att han har träffat någonstans, så mycke uppgifter som möjligt.sen går du fram till skottplattsen o undersöker den noga o försöker få en egen uppfattning var han har träffat på djuret,lungorna eller käken eller kanske ben eller vommen, därför skall man undersöka plattsen noga om man hittar blod  o hur blodet ser ut eller benflisa eller en bit tand,blod med mycke grönt i(vommen) eller brungrönt(tarm)..Jaha vommskott säger vi.spårning,hämta hunden till skottplattsen,låt hunden undersöka plattsen nu.sen börjar du spåra,förhoppningsvis har det gått en trekvart eller en timme så att älgen har lungnat ner sig eller lagt sig i lega.spåra i ett lungt tempo så hund inte missar något.går det en bra bit och du hittar lega efter lega å du ser att älgen bara går o går o mindre blod,då tycker jag att medela pass skyttar att nu släpper du hund,o förhoppningsvis sitter passarna på rätt platts.Men du skall va säker att älgen går annars skall du spåra vidare.om bra hund så får han tag i älgen ganska snart så att hundföraren eller passarna kan fälla älgen snappt.återkommer

skottillfället

hej..
När du äntligen får höra hund för första gången skälla på älgen,Det första det du skall göra,TA DET LUNGT.försök att leta rätt vindriktning,skall gå MOT vinden,Känner direkt vittringen av dig.Snurrar vinden ,ja då är det bara leta vind,När du skall närmare hund å älg ,försök att avansera framåt när hund skäller, blir hund tyst, stå still,När du är framme vid kontakt(bra avstånd) titta var du har hund innan du skuter(mycket viktigt) ,står han bakom älg kan det bli genom slag,genom älg o mot hund kan skottet gå,sen när man har skutit älgen för hund brukar jag låta hund få hålla på med älgen litet (klösa lite).sen kopplar jag hund.Många låter hund få va lös när man passa älgen,upp till var å en , men jag tycker man skall koppla hund.När du har skutit första älgen för hund,ÖS på med beröm så han ser att han (hon) hjort ett bra jobb.återkommer.

injagning

Hej igen.Det första jag tränar på är inkallning.ex hund är lös men skall kunna komma på inkallning i skogen, han skall betrakta dig som högsta hönset, du bestämmer.Bra om det händer något eller om hund står och skäller på fel djur.Inkallning är viktigt.Nästa steg är spårning,jag tycker innan man börjar jaga med hund skall hund va klåckren på spårning,skall ej släppa spåret  va som en händer,tx rådjurspår eeler andra djur har gått i spåret.du skall i prinsip kunna spåra på djuret tills fan kommer och tar dig,hund slall ej släppa spåret.försök att få hund att spåra i lagom tackt, lungt o säkert så att den inte missar något.SÖKTIDER.. svårt men bra att få in sökrunderna för hund för just dina jaktmarker.stora eller små marker, viktigt att hunden söker ut ordentligt i markerna återkommer med mer snart

RSS 2.0